MAC Adresi Neden ve Nasıl Değiştirilir?

Bu yazımızda bilgisayarımızda bulunan kablolu veya kablosuz ağ kartına atanmış MAC adresinin neden ve nasıl değiştirileceğini göreceğiz. Önce MAC adresi nedir hatırlayalım. 

MAC Adresi Nedir?

Ortam Erişim Kontrolü (MAC-Media Access Control) adresi, Ethernet ortamında iki ana bilgisayar arasında iletişim için kullanılan 48 bitlik bir adrestir. Bu bir donanım adresi olup ağ kartının belleniminde (firmware) saklanmaktadır. MAC adresine fiziksel adres (physical address) ve donanım adresi (hardware address) de denir.

MAC adresi küresel olarak benzersizdir. Her ağ kartı satıcısı, bu 48 bitlik adresin ilk 24 bitini ki buna OUI (Organizationally Unique Identifier ) denir IEEE’den alırlar ve geri kalan 24 biti de kendileri rastgele üreterek ağ kartının  bellenimine yazarlar.

MAC adresleri Hexadesimal (Onaltılık) sayı sistemi ile yazılır . Örneğin;

D8-D3-85-EB-12-E3

Her onaltılık karakter 4 biti gösterir, bu nedenle ilk altı onaltılı karakter satıcıyı temsil eder (buradaki örnekte D8-D3-85  HP’yi temsil eder).

MAC Adresi Neden Değiştirilir?

Bir cihazın MAC adresi yukarıda belirttiğimiz gibi üretici tarafından atanmıştır, ancak gerektiğinde bu adreslernii değiştirmek ya da “taklit” etmek zor değildir. Bazı insanlar ziyaret ettikleri web sitelerinin MAC adreslerini öğrenmelerini istemez fakat açıkça belirtelim ki MAC adresiniz eviniz veya iş yerinizdeki modemden dışarı çıkan bir bilgi değildir. Çünkü MAC adresi sadece yerel ağ (LAN) üzerinde cihazlar arasında iletişimde kullanılır.

MAC adresini değiştirmenin birçok nedeni olabilir ki bunların bir kısmı meşru nedenler değildir. Örneğin yerel ağ üzerinde bir siber korsanın MAC adresini değiştirerek saldırı yapması tespit edilmesini zorlaştıracaktır.

Şimdi bakalım meşru veya meşru olmayan hangi nedenlerle MAC adresini değiştirmemiz gerekir?

  1. Port security yani port güvenliği denilen yapılandırma ile Cisco vb. switchlerde sadece bir MAC adresine izin verilmişse istediğimiz bir bilgisayarı ağa dahil edebilmek için izin verilen cihazlardan birinin MAC adresini öğrenir ve ağa dahil etmek istediğimiz bilgisayara kopyalarız. Sızma testlerinde çok uygulanan bir yöntemdir.
  2. Gizlilik ve mahremiyet önemlidir. İster iyi niyetle ister kötü niyetle MAC adresinizi gizlemek isteyebilirsiniz. arp-scan vb. araçlarla yerel ağdaki cihazların MAC adresleri öğrenilebilir ve yukarıda belirttiğimiz gibi kopyalanabilir. Biri sizin MAC adresinizi kopyalayarak suç işlediğinde başınız ağrısın istemiyorsanız MAC adresinizi değiştirebilirsiniz.
  3. Aynı şekilde ortak wifi kullanılan yerlerde bir güvenlik önlemi olarak MAC adresinizi değiştirmek isteyebilirsiniz.
  4. MAC adresini değiştirerek DHCP sunucudan farklı bir IP adresi alabilirsiniz. DHCP sunucu IP adresi dağıtırken genellikle MAC adresi ile ilişkilendirdiği için ipconfig /release komutu ile IP adresini bırakıp ipconfig /renew komutu ile yenileseniz bile mevcut IP adresini alırsınız. DHCP sunucunun verdiği IP adresini değiştirmek için MAC adresi değiştirmek çözüm olabilir.
  5. Geçtiğimiz senelerde bir haber yansımıştı siber güvenlik haber sitelerine. Uzak Doğu Asya ülkelerinden bir hacker, Amerika’da bir havalananında kablosuz ağa sızarak yolcuların finans bilgilerini ele geçiriyor fakat bu arada MAC adresini değiştirmeyi unuttuğu için çok kısa bir zaman sonra FBI tarafından yakalanıyordu.

MAC Adresi Nasıl Değiştirilir?

Bilgisayarımızdaki kablolu veya kablosuz ağ kartının MAC adresini bir yazılım aracılığıyla veya yazılım olmadan değiştirebiliriz. Öncelikle bir Windows bilgisayarda programsız MAC adresi nasıl değiştirilir bunu görelim.

Windows Bilgisayarda Programsız MAC Adresi Değiştirme

Çoğu ağ kartı, bazı ağ sürücüleri bu özelliği desteklemese de, Aygıt Yöneticisi’ndeki yapılandırma bölmelerinden özel bir MAC adresi belirlemenize izin verir.

İlk olarak, Aygıt Yöneticisi’ni açın. Bunun için Windows  10’da, Windows + X tuşlarına basın ve ardından açılan menüde “Aygıt Yöneticisi” seçeneğini tıklayın. Windows 7’de, Windows tuşuna basın, aramak için “Aygıt Yöneticisi” yazın ve ardından “Aygıt Yöneticisi” girişini tıklatın. Aygıt Yöneticisi uygulaması, hangi Windows sürümünü kullanıyor olursanız olun aynı görünecektir.Aygıt Yöneticisi’nde, “Ağ bağdaştırıcıları” bölümünün altında, değiştirmek istediğiniz ağ arayüzünü sağ tıklayın ve ardından bağlam menüsünden “Özellikler” i seçin.

aygit

 

Özellikler penceresinde, “Gelişmiş” sekmesini ve “Özellik” listesinden “Ağ Adresi” girişini seçin. Bu seçeneği görmüyorsanız, ağ sürücünüz bu özelliği desteklememektedir.

Değer seçeneğini etkinleştirin ve ayırma karakterleri kullanmadan istediğiniz MAC adresini yazın; tire veya virgül kullanmayın. İşiniz bittiğinde “Tamam” ı tıklayın.

wireshark

Şimdi ipconfig /all komutu ile MAC adresimizi kontrol edelim.

mac_adresi

Gördüğünüz gibi MAC adresi değişmiş ve AA-BB-CC-DD-EE-FF olmuş.

İnanmazsanız varsayılan ağ geçidine ping atayım ve Wireshark ile paketleri yakalayıp göstereyim. 🙂

wireshark

İşte ispatı. Eğitimlerimde de hep söylerim biz de her şey ispatlı. 🙂

Windows Bilgisayarda Programla MAC Adresi Değiştirme

Windows bilgisayarlarda MAC adresi değiştirmek için birçok program var. Ben burada Technitium MAC Address Changer programını kullanacağım.

Programı verdiğim linkten indirip kuruyoruz ardından çalıştırdığımızda şöyle bir ekran bizi karşılıyor.

 

mac_changer

 

Burada ilgili ağ kartını seçip Change MAC  Address kısmına vermek istediğimiz MAC adresini yazıp alttaki Change Now! düğmesine tıklıyoruz. İstersek öncesinde  Random MAC Address düğmesine basarak  rastgele bir MAC adresi atanmasını sağlayabiliriz.

Tekrar ipconfig /all komutu ile kontol edelim.

 

Gördüğünüz gibi MAC adresimiz değişmiş.

 

Linux Bilgisayarda  MAC Adresi Değiştirme

Ubuntu gibi modern Linux dağıtımları genellikle MAC adresini değiştirmek için grafiksel bir yol sağlayan Ağ Yöneticisi’ni kullanır.

Örneğin, Ubuntu’da, üst paneldeki ağ simgesine tıklayın, “Edit Connections” a tıklayın, değiştirmek istediğiniz ağ bağlantısını seçip ardından “Edit” e tıklayın. Ethernet sekmesinde “Cloned MAC address” alanına yeni bir tane MAC adresi girip ardından değişikliklerinizi Save düğmesine tıklayarak kaydedin.

Her uzman Linux kullanıcı gibi bu işlemi  komut satırından yapmak istersek aşağıdaki komutları kullanmamız yeterli.

sudo ifconfig eth0 down

sudo ifconfig eth0 hw ether xx:xx:xx:xx:xx:xx

sudo ifconfig eth0 up


Bu değişikliğin her zaman önyükleme sırasında geçerli olmasını istiyorsanız , uygun yapılandırma dosyasını /etc/network/interfaces.d/veya /etc/network/interfacesdosyasını değiştirmeniz gerekecektir. Bunu yapmazsanız, yeniden başlattığınızda MAC adresiniz sıfırlanır.

Kali’de MAC Adresini Değiştirmek

Yukarıda Ubuntu komut satırında ilgili komutlarla MAC adresini değiştirmiştik. Aynı komutları Kali komut satırında da uygulayabiliriz. Bununla birlikte Kali’de hazır gelen macchanger aracını kullanabiliriz. Tabi bu aracı diğer Linux dağıtımlarına da kurmak mümkün.

Kali’de komut satırını açıp öncelikle MAC adresini değiştireceğimiz arayüzü kapatıyoruz.

ifconfig eth0 down

Daha sonra rastgele bir MAC adresi atamak için

macchanger -r eth0 

Komutunu kullanıyoruz.

kali_mac

ifconfig eth0 down 

komutu ile arayüzü tekrar etkinleştirelim ve ifconfig komutu ile yaptığımız işlemi kontrol edelim.

Gördüğünüz gibi MAC adresi 86:d1:70:20:44:4e olarak değişti.

İsterseniz aşağıdaki komutlarla belirlediğiniz bir MAC adresini verebilirsiniz.

ifconfig eth0 down
macchanger -m 00:d0:70:00:20:69 eth0
ifconfig eth0 up

About The Author

47 Comments

  1. atlantisegidek 1 Aralık 2019 Yanıtla
    • Cemal Taner 1 Aralık 2019 Yanıtla
  2. sinan 6 Nisan 2020 Yanıtla
    • Cemal Taner 16 Nisan 2020 Yanıtla
    • Mekan Berdiyew 12 Temmuz 2022 Yanıtla
      • Cemal Taner 16 Temmuz 2022 Yanıtla
  3. Mehmet 15 Nisan 2020 Yanıtla
    • Cemal Taner 16 Nisan 2020 Yanıtla
  4. Emre Can 19 Mayıs 2020 Yanıtla
    • Cemal Taner 20 Mayıs 2020 Yanıtla
  5. Barış Beyaz 21 Mayıs 2020 Yanıtla
    • Cemal Taner 23 Mayıs 2020 Yanıtla
  6. Mustafa 4 Haziran 2020 Yanıtla
    • Cemal Taner 5 Haziran 2020 Yanıtla
  7. c.mete 21 Haziran 2020 Yanıtla
    • Haber Merkezi 24 Haziran 2020 Yanıtla
  8. cevdet 29 Haziran 2020 Yanıtla
  9. Okan 6 Temmuz 2020 Yanıtla
    • Cemal Taner 8 Temmuz 2020 Yanıtla
      • Vlkan 13 Şubat 2021 Yanıtla
        • Cemal Taner 13 Şubat 2021 Yanıtla
  10. Emir Taşdemir 7 Temmuz 2020 Yanıtla
    • Cemal Taner 8 Temmuz 2020 Yanıtla
  11. Kürşad 18 Temmuz 2020 Yanıtla
  12. Enes 26 Eylül 2020 Yanıtla
  13. Eray 8 Ekim 2020 Yanıtla
  14. ümitc 23 Mart 2021 Yanıtla
  15. Alperen Aktas 22 Ağustos 2021 Yanıtla
    • Cemal Taner 26 Ağustos 2021 Yanıtla
      • fatih 6 Nisan 2022 Yanıtla
        • Cemal Taner 8 Nisan 2022 Yanıtla
  16. freelancer 3 Eylül 2021 Yanıtla
  17. mustafa limanagzi 16 Eylül 2021 Yanıtla
  18. Mustafa 25 Eylül 2021 Yanıtla
  19. Mahir 6 Ocak 2022 Yanıtla
    • Cemal Taner 8 Ocak 2022 Yanıtla
  20. Gül Tanem 28 Ocak 2022 Yanıtla
  21. ertan 7 Şubat 2022 Yanıtla
    • Ayse 26 Nisan 2023 Yanıtla
      • Cemal Taner 28 Nisan 2023 Yanıtla
  22. happy 16 Haziran 2022 Yanıtla
  23. ahmet kc 28 Ekim 2022 Yanıtla
  24. Mert 5 Kasım 2022 Yanıtla
  25. Hüseyin 7 Mart 2023 Yanıtla

Reply