Yayınlanan bir araştırmaya göre bazı siber saldırganlar fidye virüsü karşılığında ödeme aldıktan sonra kayıplara karışıyor. Siber korsanlara fidye ödemek çözüm olmayabilir.
Proofpoint güvenlik firması araştırmacıları tarafından yapılan bir ankette, fidye yazılımıyla enfekte olmuş kuruluşların yüzde 33’ünün fidye ödemeyi seçtiği bulundu.
Ancak fidye ödeyenlerin yaklaşık yüzde 22’si, kötü amaçlı yazılım tarafından kilitlenen verilere hiçbir zaman erişemediklerini ve yüzde 9’u, ödemeden sonra ek fidye talepleriyle karşılaştıklarını söyledi.
Kaliforniya merkezli firmanın raporu şu ilginç sonucu gösteriyor; Fidyeyi ödeyenlerin birçoğu bir ders öğrendi: Hırsızların şerefi yok.
Araştırmacılar, yedi ülkede yaklaşık 600 güvenlik uzmanını sorular sordu. Temsil edilen kuruluşların yüzde 65’inin, sistemdeki verileri şifreleyen bir tür fidye yazılımından etkilendiğini buldu.
Raporda, “Sağlık kuruluşları ile eyalet ve yerel yönetim kurumları 2019’da özellikle sert bir şekilde fidye yazılım saldırılarına uğradı” denildi.
“Fidye yazılımları kritik altyapıyı hareketsiz hale getirme ve gerekli (ve hatta hayat kurtaran) hizmetleri bozma gücüne sahiptir. Bu durumda bir kuruluş, fidye ödemenin en uygun ve en ucuz yol olduğunu ve sistemlerinin tekrar çalışmaya başlayabileceği sonucuna varabilir. ”
Güvenlik firması Emsisoft tarafından yapılan ayrı bir rapor, ABD’de en az 966 kuruluşun 2019 yılında 7,5 milyar doları aşan potansiyel bir maliyetle fidye yazılımı tarafından vurulduğunu buldu.