Siber Güvenlik Dünyasında Firewall Sistemleri Neden Önemlidir?
Güvenlik duvarı, ağınızı özel verilere yetkisiz erişim sağlamaya çalışanlarda korumaya yarayan bir güvenlik cihazıdır. Güvenlik duvarları ayrıca bilgisayarları kötü amaçlı yazılımlardan koruyarak güvenli iç network ağlar ile güvenilmeyen dış network ağlar arasında bir set oluşturur. Güvenlik duvarları, kişilerin güvenlik ihtiyaçlarına bağlı olarak farklı koruma seviyeleri sunar. 25 yılı aşkın bir süredir güvenlik duvarları, ağ güvenlik sistemlerinde ilk savunma hattını sunuyor.
Siber Güvenlikte Güvenlik Duvarlarının Rolü Nedir?
Güvenlik duvarları, istenmeyen trafiğin istemcinizin işletim sistemine erişme girişimlerini izler. Bilgisayarlar ve diğer ağlar arasında bariyerler oluştururlar. Güvenlik duvarları, istemcinizin ağ erişimini yöneten ve doğrulayan trafik denetleyicileri olarak da hizmet verebilir. Çoğu işletim sistemi ve güvenlik yazılımı, önceden yüklenmiş bir güvenlik duvarına sahiptir. Güvenlik duvarları ile, yönetilen hizmet sağlayıcılar (MSP’ler), ana bilgisayar düzeyinde korumadan tahminde bulunmayı kaldırabilir. Entegre izinsiz giriş önleme sistemine sahip güvenlik duvarları, kötü amaçlı yazılımları ve uygulama katmanı saldırılarını engelleyecektir. Ayrıca, ağınız genelinde saldırıları tespit etmek için hızlı ve sorunsuz bir şekilde tepki verirler. Ağ güvenlik duvarları, web tehditlerinin yayılmasını en aza indirdikleri için web trafiği yönetiminde çok değerlidir.
Güvenlik Duvarı Nasıl Çalışır?
Güvenlik duvarları genellikle bir ağa erişmesine izin verilen gelen bağlantıları kabul eder. Güvenlik sistemleri, mevcut güvenlik kurallarına dayalı olarak veri paketlerine izin verecek veya engelleyecektir. Güvenlik duvarları, web trafiğini filtreleyen kontrol noktaları oluşturur. Bu sistemler, saldırıya uğrayan ağ herhangi bir olumsuz etki yaşamadan önce hileli ağ trafiğini gözden geçirmenize ve buna göre hareket etmenize olanak tanır. Güvenilir bir güvenlik duvarı aktif olduğunda, istemcinizin sistemlerine yalnızca güvenilir kaynaklar ve IP adresleri erişebilir. Bazı güvenlik duvarları, geçen bağlantıları ve trafiği bulmak için denetim günlüklerini de izleyebilir. Özel ağların ve ana cihazların sınırlarını kapatmak için güvenlik duvarlarını kullanın. Kullanıcı erişim kontrollerini ayarlarken sağlam güvenlik duvarları eklediğinizden emin olun. Bu engelleri, ağdaki kullanıcı bilgisayarlarına veya tahsis edilmiş bilgisayarlara kurabilirsiniz. Korumadan yoksun ağlar genellikle saldırılara karşı savunmasızdır. Zararlı olup olmadıklarını belirlemek için ağ trafiğini incelemek her zaman yararlıdır.
Kullanıcılar kişisel bilgisayarlarını BT sistemlerine veya internete bağladıklarında, birçok potansiyel tehdide kapı açarlar. Kaynakları ve basitleştirilmiş çevrimiçi işbirliğini birleştirmek, ağa izinsiz girme riskiyle karşı karşıya kalabilir. Kullanıcılar, cihazlarını diğer ağlara maruz bıraktıklarında genellikle bilgisayar korsanlığı, kimlik hırsızlığı ve çevrimiçi dolandırıcılık riskiyle karşı karşıya kalırlar. Hileli siber suçlular, ağları ve cihazları tekrarlanan tehditlere maruz bırakabilir. Kolayca erişilebilen internet bağlantıları, bu tür ağ saldırıları riskini artırır. Güvenlik duvarları proaktif koruma sunarak internette daha yüksek düzeyde güvenlikle gezinmenize olanak tanır. İstemci ağlarındaki birçok olası tehdidi filtrelemek için bunları kullanabilirsiniz.
Güvenlik Duvarı Türleri Nelerdir?
Güvenlik duvarları, yazılım veya donanım aygıtları olabilir. Yazılım güvenlik duvarları, kullanıcı cihazlarına yükleyebileceğiniz bilgisayar programlarıdır. Bağlantı noktası numaraları ve uygulamalar aracılığıyla ağ trafiğini izler ve düzenler. Donanım güvenlik duvarları, istemcinizin ağı ile ağ geçidi arasında kurduğunuz ekipmanlardır. Güvenlik duvarları genellikle yapılarına, işlevlerine ve trafik filtreleme yöntemlerine göre farklılık gösterir. Yaygın güvenlik duvarları şunları içerir:
i-) Packet Filtering
Paket filtreleme güvenlik duvarları, filtre standartlarına göre dağıtmadan önce küçük miktardaki verileri analiz eder. Bu güvenlik duvarı, aktarımlarına izin vermeden veya engellemeden önce paketlerin kaynak ve hedef adreslerini değerlendirecektir. Paket filtreleme ayrıca bir karar vermeden önce veri aktarımının uygulama protokollerini de izler.
ii-) Proxy Service Firewall
Bir proxy hizmeti ile ağ güvenlik sistemleri, uygulama katmanındaki mesajları filtrelerken istemcinizin ağlarını güvence altına alır. Bu erken güvenlik duvarı cihazı, belirli bir uygulamaya bir ağdan diğerine ağ geçidi olarak hizmet eder. Cihaz, içerik önbelleğe alma ve güvenlik sağlayarak ağ dışından doğrudan bağlantıları engeller.
iii-) Stateful Inspection Firewall
Durum bilgisi olan bir inceleme güvenlik duvarı, aktif bağlantıları izlemek ve güvenlik duvarından geçebilecek ağ paketlerini belirlemek için dinamik paket filtrelemeyi içerir. Bu güvenlik duvarı, belirlenen protokollere, durumlara veya bağlantı noktalarına dayalı olarak trafiği engeller veya bunlara izin verir. Bir ağ içindeki tüm etkinlikleri izler ve tanımlanmış kurallara ve önceki bağlantıların ve paketlerin bağlamına göre kararlar verir.
iv-) Next-generation firewall (NGFW)
Yeni nesil güvenlik duvarları (NGFW’ler), tüm veri paketleri için uygulama düzeyinde inceleme sunar. Yeni nesil güvenlik duvarları, istemcilerinizin ağ güvenliğini artıran ilkeler oluşturabilir. Ek olarak, sizi istilacı veya şüpheli etkinliklere karşı uyarmak için hızlı ağ değerlendirmeleri yapabilirler. Yeni nesil güvenlik duvarları, riskli uygulamaları bulmak ve engellemek için uygulama farkındalığı ve kontrolü de sunar. Bu güvenlik duvarlarını dağıtmak, müşterilerinizin gelişen güvenlik tehditleriyle etkin bir şekilde başa çıkan tekniklere erişmesini sağlar. Yeni nesil güvenlik duvarları, hem standart güvenlik duvarı özelliklerine hem de entegre izinsiz giriş önleme özelliklerine sahiptir.
Güvenlik Duvarlarına Neden İhtiyaç Duyarsınız?
Güvenlik duvarları, uygulama katmanı saldırılarını ve kötü amaçlı yazılımları engellemeniz gerektiğinde kullanışlıdır. Ağınız genelinde hileli faaliyetleri tespit etmek ve bunlarla mücadele etmek için çok değerlidirler. Müşterinizin güvenlik altyapısı için bir güvenlik duvarı benimsemek, trafiği engelleyen veya izin veren belirli politikalarla ağlarını kurmanıza yardımcı olur. Güvenlik duvarları, güvenlik açığı bulunan ağlar için gelişmiş güvenlik seviyeleri de sağlar: Yetkisiz kullanıcılar, güvenlik duvarlarınız olduğunda özel ağlara erişemez. Güvenlik duvarları, ağları kimlik avı saldırılarına karşı da koruyacaktır. İş sınıfı güvenlik duvarları, bir sosyal mühendislik saldırısı fark ettiğinde dışarı taşan verileri engeller. Ek olarak, gelen e-postalardaki kırmızı bayrakları belirlemek ve engellemek için e-posta filtreleme yetenekleri alacaksınız. https://www.datto.com/blog/what-is-a-firewall-and-why-is-it-important-in-cyber-security