Avast, geçtiğimiz günlerde Google Play Store’ da on beş milyondan fazla indirmesi bulunan uygulamaları bildirerek kaldırılmasını sağladı. Uygulamalar özellikle reklamlar üzerinden etkileşimi arttırarak gelir sağlıyorlar.
“Eylül ayında, TikTok aracılığıyla reklam yazılımlarının yayıldığını gördük . Bu sosyal ağların popülaritesi, onları daha genç bir kitleyi hedeflemek için siber suçlular için de çekici bir reklam platformu haline getiriyor.”
Uygulamaların yüklendikten sonra, silinmeyi önlemek için yalnızca simgelerini gizlemekle kalmıyor, aynı zamanda alakalı görünen reklamların arkasına da gizlenerek tanımlanmalarını zorlaştırıyor.
Ek olarak, uygulamalar, atlanamayan zamanlanmış reklamları göstermek için diğer uygulamaların üzerine çekebiliyor ve hatta bazı durumlarda, kullanıcıları reklamlarla bombardıman etmek için tarayıcıyı bile açabiliyor.
Bu tür uygulamalar, cihazın uygulama yöneticisi özellikleriyle kaldırılabilse de, kullanıcıların tam olarak reklamların kaynağı olan uygulamayı arama ve bunları kaldırma sorumluluğunu üstlenir.
Google, kendi adına, sahte Android uygulamalarının Google Play Store’a sızmasını aktif olarak durdurmaya çalışıyor. Google Play Protect’i potansiyel olarak zararlı uygulamaları taramanın bir yolu olarak kullandı ve ayrıca uygulama tabanlı kötü amaçlı yazılım riskini azaltmak için siber güvenlik firmaları ESET, Lookout ve Zimperium ile ortaklaşa geçen yıl bir ” Uygulama Savunma Birliği ” oluşturdu.
Aslında hep vardı diyeceksiniz bu tarz şeyler ama listeyi incelediğimde oyunların da olduğunu görünce çocuklar üzerinden amaçlarına ulaşmaya çalıştıklarını görmek insanı utandırdı. Çocukların her geçen gün ellerinde ki tablet, telefon ve bilgisayar sayısının artmasının ne kadar tehlikeli bir noktaya ulaştığını anlıyoruz. Aslında ne kadar yaş sınırı olsa da bilinçsiz ebeveynlerin bunu dikkate almadığı aşikar. Bu uygulamaların ne kadar çocuğun saf duygularıyla oynandığı düşünmek bile kötü.