Facebook , bu hafta ilan ettiği sahtekarlık iddiasıyla Asya merkezli iki Android uygulama geliştiricisine dava açtığını duyurdu .
Sosyal ağ, Hong Kong merkezli LionMobi’nin ve Singapur merkezli JediMobi’nin, insanların telefonlarında sahte reklamlar oluşturmak amacıyla kötü amaçlı yazılım ekleyen Google Play mağazasında uygulamalar sağladığını iddia ediyor.
Sosyal ağ, “LionMobi ve JediMobi, Facebook’tan gerçek bir kişinin reklamları tıkladığını iddia eden yanlış beyanlar ile kazanç elde ettiğini ” söyledi.
Reklamlar, Facebook’un İzleyici Ağı’nın bir parçasıydı , bu da reklamverenlerin Facebook ve Instagram kampanyalarına erişimlerini binlerce web sitesine ve uygulamaya genişletmelerini sağlar. Facebook her iki geliştiriciyi de programdan çıkardı ve sahtekarlıktan etkilenen reklamverenlere para iadesi yaptı.
Facebook, blog yazısında, uygulama geliştiricilerinin ne kadar gelir elde ettiğini açıklamadı. Ancak Bloomberg tarafından belirtilen şirketin mahkemeye verdiği şikayete göre, uygulamalardan biri 2018’in sonunda üç aylık bir süre içinde 40 milyondan fazla reklam gösterimi ve 1,7 milyon tıklama sağladı.
Kötü amaçlı yazılım uygulamalara ‘güncellemeler’ şeklinde yayınlandı ve Ekim 2018’den sonra kötü amaçlı yazılım doğrudan uygulamalara dahil edildi
TechCrunch’a göre , LionMobi ve JediMobi tarafından geliştirilen uygulamalar, Google Play’den kaldırılmadan önce fazla 207 milyon’dan fazla indirildi.
Bu arada, LionMobi suçlamaları reddetti ve “Facebook platformunda tıklatma sahtekarlığı denilen bir yasadışı gelir elde etmediğini” söyledi.
Şirket ayrıca Bloomberg’e, uygulama gelirinin ana reklam platformlarında yaygın olan üçüncü taraf yazılım geliştirme kitlerinden (SDK’lardan) geldiğini söyledi. LionMobi ayrıca, uygulamalarındaki bazı SDK’ların potansiyel olarak Facebook politikalarını ihlal ettiğini öğrendiğini ve bunun üzeine SDK’ların kaldırılmasını istediğini söyledi.
JediMobi konuyla ilgili henüz yorum yapmadı. İki şirket, bir batarya aracı, bir telefon temizleyicisi ve bir hesap makinesi olarak uygulamalar yayınlamıştı.
2019’un başlarında Facebook, Facebook’ta ve Instagram’da sahte hesaplar, beğeniler ve takipçiler satan Çin ve Yeni Zelanda’da birçok şirkete ve kişiye dava açtı .
welivesecurity.com