Günümüzde çoğunlukla haber okumak, video izlemek, mesajlaşmak gibi işlemler için İnternet kullanıyoruz. Bunun yanında İnternet’ten alış veriş yapan, faturalarını ödeyen insanlar da az değil.
Özellikle İnternet alışverişlerinde ve bankacılık işlemlerinde dolandırıcıların kurbanı olmamak için dikkat etmemiz gerekenler var. Herkes İçin Siber Güvenlik kitabının yazarı Eğitmen&Yazar Cemal Taner bunları şu şekilde sıralıyor;
Bedava peynir fare kapanında olur sözünü unutmayın. Kimse size kişisel bilgilerinizi vermeniz karşılığında ya da çok düşük ücretlerle çok pahalı ürünler sunmaz.
Eskiden ziyaret ettiğiniz sitelerin adresinde yeşil kilit olması güvenilir olduğu anlamına gelirdi. Şimdi herkes ücretsiz bir şekilde SSL sertifikası alabildiği için dolandırıcı sitenin yeşil kilide sahip olması güvenilir olduğu anlamına gelmiyor.
Ziyaret ettiğiniz web sitesinin adresine çok dikkat edin. Gerçek sitenin adresi www.abankasi.com.tr şeklinde iken dolandırıcı site bir iki harf değişikliği ile sizi kandırabilir. Örneğin www.a-bankasi.com veya www.abank.com gibi. qnbfinans-tr.com, denizbnkonline.com adresleri de sahte sitelere örnek verilebilir.
Uzman bir kullanıcı iseniz ziyaret ettiğiniz web sitesi hakkında bilgi toplayabilirsiniz. https://www.whois.com.tr/ vb. sitelere gidip ziyaret etmek istediğiniz site adresini yazıp sorguladığınızda site hakkında edindiğiniz bilgiler sahtecilik sitesi olup olmadığını gösterebilir. Örneğin oluşturulma tarihinin yeni olması, alan adını kayıt eden kişinin bilgileri, hosting firması bilgileri vb.
Bir web sitesi oluşturmak, ekiplerin çok fazla zaman ve enerji harcadıkları büyük bir projedir. Çok fazla gramer hataları, düşük çözünürlüklü resimler veya çok fazla reklam olursa, bir dolandırıcılık sitesine girme ihtimaliniz vardır.
Google arama sonuçlarında ilk çıkan linke dikkat edin. Bazen dolandırıcılar oluşturdukları sahte siteler için reklam vererek Google aramalarında ilk sırada çıkmalarını sağlıyorlar. Böylelikle bir banka sitesine, araç muayene randevu sitesine, meşru şekilde bağış toplayan vakıf sitelerinin sahtelerine sizi yönlendirebiliyorlar.
Sosyal medyada özellikle Twitter ve Instagram’da cazip teklifler sunan taklit sitelerin mavi tık onayına sahip olup olmadıklarına dikkat edin. Bir bankanın resmi Twitter hesabında mavi tık onayı varken sahte banka hesabında bulunmaz.