Son 15 yılda İnternet kullanıcılarının, siber güvenlik endüstrisi hakkında daha fazla bilgi edinmek için kullandıkları ilgili arama terimlerinde büyük değişiklikler görüldü.
Google’ın Arama Yılı raporunu referans alan güvenlik sağlayıcısı, eğilimlerin zaman içinde nasıl geliştiğini anlamak için geçmiş on yıllık arama verilerinin analizine karar verdi.
Ana AV markalarına ilgi azaldığından, “anti-virüs” ve “ağ güvenliği” için İnternet aramaları bu zaman zarfında önemli ölçüde azalmıştır. Aynı zamanda “SIEM”, “Cloud Computing”, “Mobil Cihaz Yönetimi” ve “BYOD” gibi konularda da büyük ilgi var.
İlginç bir şekilde, “parola” aramaları 2004’ten bu yana hızlı bir şekilde azaldı, ancak “iki faktörlü kimlik doğrulama” ve “çok faktörlü kimlik doğrulama” gibi terimler aynı dönemde önemli ölçüde artmadı.
“Şifre aramalarının bu kadar büyük bir düşüş içinde olması biraz endişe verici. İyi parola hijyeni esastır ve insanlar genellikle benzersiz parolalar belirlemede gerçekten kötüdürler.” ifadesi raporda yer alıyor.
Tehdit ortamının kendisine gelince, “keylogger” ları aramak 2004 yılından itibaren keskin bir şekilde azalırken, “phishing” “fidye yazılımı” ve “DDoS” oldukça tutarlı kalmıştır. DDoS aramalarında ani artışlar, 2016’da Dyn’e yapılan büyük Mirai botnet saldırısı ve 2017’deki WannaCry saldırısıyla fidye yazılımı için yapılan saldırıyla aynı zamana denk geldi.
2004’te, “Spyware” ve “adware”, eğilim şimdi tersine çevrilmiş olmasına rağmen “malware” den çok daha popüler arama terimleriydi. “Cryptojacking”, 2017’den beri keskin bir şekilde yükselirken, “GDPR” arayışları 2018’in başlarında kısa bir süre önce anlaşılır bir şekilde fırladı.
Geleceğe gelince, Google arama terimi analizi “tehdit avı”, “IoT güvenlik”, “AI ve güvenlik” ve “sıfır güven güvenliği” (Zero Trust) nin artan popülaritesini göstermektedir.
Redscan Teknik Direktörü Andy Kays, “Siber güvenlik son 15 yılda önemli ölçüde değişti ve Google’ın arama verileri bunun büyük bir ölçüsüdür,” dedi.
Türkiyede google arama motoru kullanımı çok ilginç bir şekilde kullanılıyor. Çoğu zaman güldürücü sonuçlar karşımıza çıkabiliyor.
Sıkı bir araştırma
Arama motorlarindan bazen istemeden garip sonuclar elde edebiliyoruz